Advent

Advent kommer af det latinske ‘Adventus Domini’, der betyder ‘Herrens komme’.Den fjerde søndag før juledag begynder Adventstiden.

Men hvad betyder advent. Her er vi bliver vi nødt til at finde svaret i det latinske sprog. Advent kommer af det latinske ‘Adventus Domini’, der betyder ‘Herrens komme’. Advent er altså en slags forventning og/eller forberedelse til julen, hvor det er Gud selv, ‘Herren’, der kommer til verden gennem Jesus fødsel.

Vi har altså 4 søndage før Juledag hvor der afholdes Adventsgudstjenester. I 2020 falder de 4 advents søndag på følgende dage:

Søndag den 29. november kl. 09:30 (Nyt kirkeår starter)
Søndag den 06. december kl. 11:00
Søndag den 13. december kl. 19:00
Søndag den 20. december kl. 9:30

På hver er de søndage tændes der lys i adventskransen.

Men hvor kommer adventskrandsen fra?

Man kan følge adventskransen helt tilbage til Tyskland, hvor man kender til adventskranse tilbage i 1800-tallet.

Derfra kom traditionen til Danmark hvor den, i perioden for 2. verdenskrig i 1940 -1945, blev meget udbredt i Sønderjylland. Her blev kransen pyntet med røde & hvide bånd som symbol på Danskhed.

Fra det Sønderjydske spredte adventskransen sig, op gennem 1950’erne, til hjemmene i resten af landet. Herfra videre til kirkerne hvor de ofte er pyntet med lilla bånd, fordi lilla er adventstidens farve i kirken.

Ved du, hvad advent er?

Vil du vide mere om hvad advent er? Så se nedenstående video fra Folkekiren som fortæller om advent og jul.