Advent

Advent kommer af det latinske ‘Adventus Domini’, der betyder ‘Herrens komme’.Den fjerde søndag før juledag begynder Adventstiden.

Men hvad betyder advent. Her er vi bliver vi nødt til at finde svaret i det latinske sprog. Advent kommer af det latinske ‘Adventus Domini’, der betyder ‘Herrens komme’. Advent er altså en slags forventning og/eller forberedelse til julen, hvor det er Gud selv, ‘Herren’, der kommer til verden gennem Jesus fødsel.

Hold håbet op

Adventstiden handler om at vente på det, der skal komme: At håbet bliver født med det lille barn julenat. Et håb, vi har endnu mere brug for i denne tid, og som adventssalmen her minder os om, at vi skal hjælpe hinanden med: Hold håbet op. Salmen er med i den nye udgave af Højskolesangbogen og er skrevet af Dy Plambeck og Marianne Søgaard.

Hvor kommer adventskrandsen fra?

Man kan følge adventskransen helt tilbage til Tyskland, hvor man kender til adventskranse tilbage i 1800-tallet.

Derfra kom traditionen til Danmark hvor den, i perioden for 2. verdenskrig i 1940 -1945, blev meget udbredt i Sønderjylland. Her blev kransen pyntet med røde & hvide bånd som symbol på Danskhed.

Fra det Sønderjydske spredte adventskransen sig, op gennem 1950’erne, til hjemmene i resten af landet. Herfra videre til kirkerne hvor de ofte er pyntet med lilla bånd, fordi lilla er adventstidens farve i kirken.

Mere om advent

Vil du vide mere om hvad advent er? Så se nedenstående video fra Folkekirken som fortæller om advent og jul.