Den fjerde søndag før juledag begynder Adventstiden.

Men hvad betyder advent. Her er vi bliver vi nød til at finde svaret i det latinske sprog. Advent kommer af det latinske ‘Adventus Domini’, der betyder ‘Herrens komme’. Advent er altså en slags forventning og/eller forberedelse til julen, hvor det er Gud selv, ‘Herren’, der kommer til verden gennem Jesus’s fødsel.

Vi har altså 4 sødage før Juledag hvor der afholdes Adventsgudstjenester. I 2020 falder de 4 advents søndag på følgede dage:

Søndag den 29. november kl. 09:30 (Nyt kirkeår starter)
Søndag den 06. december kl. 11:00
Søndag den 13. december kl. 19:00
Søndag den 20. december kl. 9:30

På hver er de søndage tændes der lys i adventskrandsen.

Men hvor kommer adventskrandsen fra?

Man kan følge adventskrandsen helt tilbage til Tyskland, hvor man kender til adventskranse tilbage i 1800-tallet.

Derfra kom traditionen til Danmark hvor den, i perioden for 2. verdenkrig i 1940 -1945, blev meget udbredt i Sønderjylland. Her blev kransen pyntet med røde & hvide bånd som symbol på Danskhed.

Fra det Sønderjydske spredte adventskrandsen sig, op igennem 1950’erne, til hjemmene i resten af landet. Herfra videre til kirkerne hvor de ofte er pyntet med lilla bånd, fordi lilla er adventstidens farve i kirken.

Ved du, hvad advent er?

Vil du vide mere om hvad advent er? Så se nedenstående video fra Folkekiren som fortæller om advent og jul.