Jule- og nytårshilsen

Jule- og nytårshilsen fra Arendse, sognepræst ved Rønninge kirke

I skrivende stund er der kun et par dage til, at vi skal fejre nytår. Under normale omstændigheder havde jeg sikkert siddet her ved skrivebordet godt i gang med at skrive en nytårsprædiken. Men ligesom julegudstjenesterne blev aflyst, er vores nytårsgudstjeneste det også.

Det er på mange måder en mærkelig tid. Rigtig mange af os plejer at samles i kirkerne i denne tid. Vi holder meget af at samles og i fællesskab synge vores smukke julesalmer. Hver især har vi vores yndlings julesalme. Min er Julen har bragt velsignet bud, og selvom jeg hvert år tvinger den igennem rundt om træet herhjemme juleaften, bliver det aldrig blive det samme som at synge den i kirkerummet og sammen med 200 andre mennesker.

Mange af os holder også meget af at høre det velkendte juleevangelium, om dengang, hvor ”Det skete i de dage”. Nemlig om dengang, Jesus blev født og kom til verden for at bringe fred til menneskene.

Sådan blev det ikke i år. Lille juleaften blev mit menighedsråd og jeg bedt om at aflyse samtlige gudstjenester frem til og med 3. januar. Jeg har oprigtigt savnet at holde julegudstjenester med jer og hilse på alle jer, der netop har tradition for at besøge kirken i denne juletid.

Jeg håber, at I alligevel har kunne nyde julen og fejre højtiden med de traditioner, der nu har kunne lade sig gøre i år. Samtidig ved jeg, at der er mange, der har måtte lide afsavn på den ene eller anden måde. Når man i juletiden taler om, at julefreden gerne må sænke sig, så er det vigtig at huske, at Guds fred ikke er lig med ingen ensomhed eller savn. Guds fred er hjertets fred. Når vi frimodigt kan løfte hovedet og takke for livet, uanset hvad det vil med os og har gjort mod os. Når vi på trods af sorg og mangler alligevel kan finde grundt til at sige tak. Det er Guds fred.

Der er tale om Guds fred til at blive i livet trods storm, torden og sygdom.

Nytåret er lige om hjørnet. Med et langt, måske længselsfuldt blik, måske sorgfuldt blik, kigger vi tilbage på et år, som er ved at rinde ud. Trods de restriktioner vi alle har måtte leve med, håber jeg, at I alle kan se tilbage med et lille ydmygt tak for det år, som blev dit og mit.

Glædelig jul og med ønsket om et godt nytår.

Arendse