Påskens dage

Vi vil i dette lille indlæg give et billede af påskens dage. Hvad der sker det forskellige dage. Og Folkekirken har lavet nogle videoer der forklarer de enkelte dage omkring påsken.

Palmesøndag

En af påskens første dage er Palmesøndag skyder påskeugen i gang, Det var denne dag hvor Jesus, på et æsel, red ind i Jerusalem. Jøderne hyldede ham som en konge, mens de viftede med palmeblade. Det er også dagen, hvor han bliver salvet af kvinden fra Betania.

 

Skærtorsdag

Skærtorsdag er torsdagen i den stille uge, dagen før langfredag i påsken. Ifølge Bibelen var det på denne dag, Jesus indstiftede nadveren og vaskede sine disciples fødder rene.

Nadver er et gammelt ord for aftensmåltid og er en kristen liturgisk handling baseret på Jesu Kristi sidste måltid med disciplene før korsfæstelsen. Nadverhandlingen kaldes i den danske Folkekirke for altergang: nadvergæsterne går op til alteret og modtager brødet og vinen.

Efter reformationen i 1536 blev nadveren bibeholdt som følge af ritualets skriftlige basis i Biblen i modsætning til andre sakramenter fra den katolske kirke.

 

Langfredag

Langfredag er fredagen inden påskedag hvorpå Jesus Kristus blev korsfæstet og døde. Biblen fortæller, at Jesus blev forhørt af romernes leder Pontius Pilatus. Han blev ikke fundet skyldig, men folket krævede alligevel at han skulle dømmes.

Folket vandt, og Jesus blev iklædt en purpurkappe, tornekrone på hovedet og blev pisket i ryggen. Derefter gik han igennem Jerusalem, bærende på et kors, for at komme hen til Golgathahøjen. Det var her Jesus blev sat på korset. Han fik slået et søm igennem hver hånd og hver fod på korset inden korset blev rejst.

Efter ca. 6 timer døde Jesus en langsom og pinefuld død. Efter hans død, bar man ham ned fra korset og begravede ham i en klippehule.

 

Påskesøndag

Påskesøndag kan mand bedst betegnes som kulminationen på påsken. Påskesøndag er nemlig den dag, hvor Jesus – ifølge Det Nye Testamente – steg op af graven. Denne opdagelse blev gjort af tre kvinder, der ville se til Jesu grav. Men stenen for graven var væk, og i stedet blev de mødt af en engel, der fortalte at Jesus var opstået fra de døde.

Derfor er påskesøndag også en af kirkens absolut største festdage. En glædesdag, hvor man fejrer Jesus’ opstandelse efter at have været død i tre dage.

 

2. Påskedag

På 2. påskedag fortsætter fejringen af Jesus’ opstandelse.